Reparatie en onderhoud

Een goed spelend blaasinstrument is een eerste vereiste om met plezier muziek te kunnen maken. Deskundige reparatie van uw kostbare instrument is dan ook een vak apart. Het zelf kunnen bespelen van het blaasinstrument, jarenlange ervaring en specialistisch gereedschap zijn een eerste vereiste om dit werk naar behoren uit te voeren. Al deze specialisaties zijn bij ons team in hoge mate aanwezig, zodat wij iedere revisie en / of reparatie met de grootste zorg kunnen uitvoeren. Of het nu gaat om een klep bijstellen of een complete aanpassing van uw instrument, wij werken iedere reparatie met grote nauwkeurigheid en tot in de kleinste puntjes af.


Ook voor het periodieke onderhoud om uw instrument in goede conditie te houden, bent u bij ons aan het juiste adres. Gedegen onderhoud aan uw blaasinstrument vergroot het speelplezier en verlengt de levensduur aanmerkelijk. Dankzij onze gedegen vakkennis en ervaring hebben al vele amateur- en beroepsmusici en muziekverenigingen de weg naar ons reparatie atelier gevonden. Wij werken in principe op afspraak voor revisie of een onderhoudsbeurt van uw blaasinstrument. Natuurlijk houden we er wel rekening mee, dat in geval van calamiteiten een reparatie er altijd tussendoor moet kunnen. Ook komt het regelmatig voor dat wij samen met de muzikant de allerlaatste puntjes op de i zetten, zodat er aan de specifieke  persoonlijke wensen van een muzikant voldaan kan worden.

Naast onze webwinkel en gewone winkel, hebben wij ook al meer dan 30 jaar een professioneel reparatie-atelier. Hier voeren wij reparaties en onderhoud uit aan alle blaasinstrumenten.

Reparatie
Een blaasinstrument is over het algemeen erg gevoelig voor schade. Wij hebben ons toegelegd in het oplossen en repareren van vrijwel alle schadegevallen. Onze werkplaats staat vol met gespecialiseerd gereedschap om elke klus te klaren. Denk hierbij aan het uitdeuken van een instrument of het solderen van een losgeraakte verbinding. Maar ook aan het aanpassen en eventueel (ver)maken van een klep om aan de wensen van een individuele muzikant tegemoet te komen.

Onderhoud
Vaak wordt het ernstig onderschat, maar goed onderhoud is essentieel voor het speelplezier en behoud van een instrument. Wij verrichten professioneel, periodiek onderhoud aan alle blaasinstrumenten. Dat wil over het algemeen zeggen: volledig reinigen en opnieuw spelingsvrij monteren.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Kleppeninstrumenten: 
bij kleppeninstrumenten zijn de meeste problemen met aanspreken te herleiden op (kleine) lekkages in het instrument. Deze ontstaan door normaal gebruik, waarbij vilt, kurk en polsters zeer geleidelijk 'pletten', slijten of er vanaf vallen.
Afhankelijk van de staat van het instrument, kunnen wij het volgende voor u betekenen:
 

  • Afstelbeurt. Dit kan wanneer het instrument niet al te grote problemen vertoont. Het instrument wordt niet geheel gedemonteerd en alle lekkages worden verholpen.
  • Onderhoudsbeurt. Dit kan wanneer het instrument behoorlijk wat lekkages en speling heeft, maar waarvan de staat van de polsters nog goed is. Het instrument wordt gedemonteerd, alles wordt grondig gereinigd, de polsters worden met een speciale polsterbalsem behandeld voor langere levensduur, en daarna wordt het instrument weer spelings- en lekkage-vrij gemonteerd.
  • Revisie. In het ergste geval moet een instrument gereviseerd worden. Dit gebeurt wanneer de polsters versleten zijn en onmogelijk nog de toongaten kunnen afsluiten. Het instrument wordt gedemonteerd en gestript, waarna er nieuwe vilt, kurk en polsters worden geplaatst. Daarna wordt het instrument uiteraard volledig spelings- en lekkagevrij opgebouwd. Na een complete revisie spreekt het instrument letterlijk weer als nieuw aan.
 

Koperinstrumenten
de meeste problemen van koperinstrumenten zijn te herleiden naar een slechte staat van onderhoud. Ventielen of cilinders die niet lekker lopen, pompen die vastzitten of het slecht aanspreken van het instrument.

Helaas komt het vaak voor dat overige problemen worden veroorzaakt door het onvakkundig proberen te verhelpen van bovengenoemde problemen. Te veel kracht op een vastzittende pomp kan er voor zorgen dat er solderingen worden losgetrokken. Of nog erger: dat er buizen gaan instuiken of torderen.
Al deze problemen worden in beginsel veroorzaakt door een ophoping van kalk in het instrument (vaak te zien als groene aanslag). Wij adviseren ieder koperinstrument thuis regelmatig schoon te maken. Het is echter thuis niet meer te verhelpen wanneer zich deze groene aanslag gevormd heeft. Een professionele reiniging is dan de enige oplossing, waarna een instrument weer als nieuw functioneert.


Laat u kosteloos en vrijblijvend adviseren door ons reparatie-team! Kom eens langs in onze winkel in Veldhoven of maak een afspraak via 040 253 75 18.
Wij zijn zeer verheugd met het grote aanbod aan reparaties en onderhoud. Wij danken u voor het vertrouwen dat hier uit spreekt. In verband met de afwikkeling van deze werkzaamheden zal onze winkel van 11 tot en met 14 juni gesloten zijn. Hiermee kunnen we de kwaliteit van de reparaties en het onderhoud garanderen. Onze excuses voor enig ongemak.